Waterbestendige e-reader met IPX7 of IPX8: hoe goed is je apparaat beschermd

28 juli 2022

Kun je je een zomer voorstellen zonder een droomvakantie ergens aan het water? Of zonder goed boek? Tot grote vreugde van alle liefhebbers van lekker buiten lezen, zijn drie van onze huidige PocketBook-modellen beschermd tegen water volgens de IPX8-norm: de PocketBook Touch HD 3, PocketBook InkPad 3 Pro en de PocketBook Era.

Maar wat betekenen deze “IPX8” letters en cijfers nu? Kan een e-reader echt zonder problemen in een bad of zwembad vakken en waarom is met een e-reader in de zee zwemmen niet echt een goed idee? De antwoorden op deze en vele andere vragen staan voor jou in ons artikel!

IP-beschermingsnormen – wat betekenen ze en in hoeverre beschermen ze je gadget?

IP, ofwel Ingress Protection (bescherming tegen binnendringen) is een internationale norm om je apparaat te beschermen tegen binnendringen van vaste deeltjes en vloeistoffen. Met andere woorden: het laat zien hoe goed je e-reader beschermd is tegen stof, vuil en water.

De eerste twee letters, IP, worden gevolgd door nog twee tekens: cijfers of de letter X. Bijvoorbeeld IP20 of IPX8.

  • Het eerste cijfer (0-6) geeft de mate van bescherming aan tegen vaste deeltjes
  • Het tweede cijfer (0-9) geeft de mate van bescherming aan tegen water
  • Als het cijfer wordt vervangen door de letter X, dan betekent dit dat het apparaat niet is getest op bestendigheid tegen stof of water

Zoals je ziet, is het vrij eenvoudig! Als de mate van bescherming van het apparaat bijvoorbeeld IP20 is, dan betekent dit dat het apparaat niet bang is van vaste deeltjes groter dan 12,5 mm, maar dat het niet beschermd is tegen water. Als in het rapport van de fabrikant staat dat het is beschermd volgens de IPX8-norm, dan betekent dit dat het apparaat waterbestendig is, maar dat er geen tests zijn uitgevoerd om het te beschermen tegen vuil en stof.

Meer informatie over de betekenis van elk cijfer van de IP-code vind je op de website van de Internationale Elektrotechnische Commissie. https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 en IPX8 – wat is het verschil?

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende varianten van IP-bescherming. Laten we twee ervan even onder de loep nemen, want deze zijn het meest relevant voor e-readers - IPX7 en IPX8.

Beide codes geven de waterbestendigheid van de e-reader aan: het apparaat doorstaat onderdompeling in zoet water en je kunt het blijven gebruiken om heerlijk comfortabel en veilig te lezen. Het enige verschil tussen IPX7 en IPX8 is de diepte van de onderdompeling en de duur hoelang het apparaat onder water kan blijven.

  • Een apparaat met IPX7 bescherming doorstaat onderdompeling in zoet water tot een diepte van 1 meter en tot een duur van 30 minuten.
  • Een apparaat met IPX8 bescherming doorstaat onderdompeling in zoet water tot een diepte van meer dan 1 meter en gedurende meer dan 30 minuten. Er zijn hier geen hele duidelijke cijfers zoals bij IPX7, dus elke fabrikant kan zelf de maximale diepte voor onderdompeling voor de gadget bepalen. Het belangrijkste is dat het dieper moet zijn dan 1 meter. Het betekent dat niet alle IPX8-beschermde apparaten het exacte niveau waterbestendigheid kunnen aangeven. PocketBook e-readers met een IPX8-bescherming doorstaan onderdompeling in zoet water tot een diepte van 2 meter, gedurende 60 minuten.

Kan een waterbestendige e-reader tegen onderdompelen in de zee?

Als je deze zomer hebt gepland om duiken in zee te gaan combineren met lezen onder water, dan hebben we geen goed nieuws voor je. De bescherming tegen vloeistoffen volgens de IP-norm is alleen van toepassing op zoet water zonder onzuiverheden en zout. Met andere woorden: geen enkele fabrikant garandeert de werking van een waterbestendige e-reader nadat deze is ondergedompeld in zeewater.

Waarom is een waterbestendige e-reader een geweldig idee?

Heb je ooit bij zware regenval rondgelopen met een gedrukt boek? Of, laten we zeggen, het in het water laten vallen terwijl je in bad zat? Als je op die vraag ‘ja’ antwoordde, dan weet je dat je een hele tijd niet zult kunnen lezen of misschien zelfs een compleet nieuw boek zult moeten kopen. De waterbestendige PocketBook e-reader kan zelfs zware regenval, vallen in bad of kennismaken met een fles water die per ongeluk is opengegaan in je tas trotseren.

Als je niet alleen thuis wilt lezen, maar ook in de natuur, tijdens een reis en op vakantie, dan raden we je aan om een van de waterbestendige PocketBook apparaten te kiezen die je, zelfs nadat ze in het water zijn gevallen, kunt blijven gebruiken om je favoriete roman te lezen.

terug
Aa HD